4 helppoa askelta taustojen piirtämiseen!

Jännittääkö vai pelottaako taustojen piirtäminen? Mitetikö miten pääsisit alkuun?

Alussa taustojen piirtäminen voi tuntua ylimoimaiselta koetukselta. Mieluummin kuin, että piirtäisit taustan, jätät sen tekemättä tai lisäät vain jonkin yksittäisen värin komeilemaan hahmon tai hahmojen taakse.

Se on ymmärrettävää, koska taustoja piirtäessä pitää miettiä perspektiiviä, asetteluja, värejä, jne… Alussa taustojen tekeminen voi tuntua haasteelliselta, varsinkin kun perspektiivin käyttöön ei ole välttämättä tottunut tai siihen ei ole löytynyt kiinnostusta. Mutta miten päästä eteenpäin omassa taiteilijanurassaan, jos jokin tökkii niin pahasti? Silloin ajatellaan, että ”ja hitsit!”, heitetään kaikki piinaavat ajatukset roskikseen ja kansi päälle! Jos jokin uusi asia jännittää, arvelluttaa tai tuntuu liian monimutkaiselta, on vain aloitettava pienesti ja hitaasti.

Baby steps, kuten englanniksi sanotaan. Sinulla on koko elämä edessäsi, älä turhaan stressaa ja jännitä. Ota vain askel kerrallaan.

 

Neljä helppoa askelta!

1. Aloita helpolla.

Tee jotain hyvin, hyvin yksinkertaista alkuun. Mieti minne asettelet kuvaasi horisonttilinjan ja lisää sitten vakkapa vain yksi esine paikoilleen. Päättämällä horisontin paikan, ohjaat katsojan silmät kuvassa tiettyyn korkeuteen. Horisontin asettelu vaikuttaa myös kuvan perspektiiviin, sekä yleiseen asetelmaan. Sen kanssa kannattaakin siksi olla varsin tarkka, mutta ei siitä silti turhaa stressiä kannata itselleen aiheuttaa, sillä tekemällä oppii. Virheet ovat salittu. Virheisiin ei kuole.

yksinkertainen taustaTausta yhdellä esineellä ja horisonttilinjalla. @ninniearts.tumblr

Yllä olevassa kuvassa ei ole taustaa melkeinpä laisinkaan. Kuva on lähinnä luonnosmainen, vaikka hahmot ovat saaneet itselleen viimeistellymmän olemuksen. Tausta koostuu yhdestä viivasta (lattian ja seinän liitoskohta) ja puolikkaasta huonekalusta.

Tästä on kuitenkin hyvä siirtyä vähän yksityiskohtaisempaan taustaan seuraavaksi, mutta kuitenkin pitää taustassa luonnosmaisia elementtejä.

2. Luonnostele tausta paikoilleen muutamalla värillä hennosti – Käytä mallia!

 

luonnos taustaLuonnos tausta II @ninniearts.tumblr

Mallikuvan alkuperä

Tässä taustassa tapahtuukin jo paljon enemmän kuin edellisessä kuvassa. Taustasta löytyy jotain melkein käsin kosketeltavaa, mutta se on myös irrallinen verrattuna etualalla oleviin hahmoihin. Tällainen luonnosmainen, kevyt ja nopeasti tehty tausta on hyvä harjoittelun sekä hahmottelun kannalta. Mitä haluat, että sieltä löytyy? Miten sijoitat taustalle kasvit, puskat, kivet, jne.

Kuvassa ei sinäänsä ole mitään horisonttilinjaa, mutta tekemällä erittäin pehmeästi ja nopeasti tausta, ja jättämällä etualalla olevat hahmot erittäin selkeiksi, luodaan kuvaan syvyyttä nopeasti. On kuin kamera olisi kohdistunut etualalla oleviin hahmoihin, toisin kuin taustalla oleviin puskiin ja kiviin.

Kun saat tämän luonnosmaisen taustan tehtyä, voit alkaa työstämään sitä pidemmälle. Voit hienosäätää, lisätä ja poistaa yksityiskohtia miten itsestäsi tuntuu parhaimmalta.

 

3. Siirry viimeistellympään lookiin – Jatka mallien käyttöä! 

 

Leijonakuninkaasta maalattu tausta tilaustyöhön @cattsun – inkbunny
Suora linkki mallina käytettyyn kuvaanSivuston linkki

Malli kuva

 

Seuraava askel luonnostellusta taustasta on viimeistellympi versio. Tässä on esimerkki hyvin yksinkertaisesta taustasta, Kuten huomaat, mallia ei tarvitse noudattaa pixelilleen. Riittää, että poimit sieltä yksityiskohdat joita tarvitset luomaan kuvaan syvyyttä. Esimerkiksi kauempana olevat haaleana näkyvät kasviston lehtien muodot ja varjot, sekä etualalla olevat lehdet. Riippuen miten lähellä etualalla lehdet ovat, nekin voivat olla sumeammat, Mutta tässä tapauksessa jätin ne hyvin selkeiksi. Keskivaiheilla oleva puu taas menetti joitain yksityiskohtia, mutta silti siitä pystyy erottamaan mitä se esittää. Oma versioni on siis hyvinkin paljon pelkistetty versio alkuperäisestä, mutta se ei ole missään tapauksessa huonompi kuin alkuperäinen.

 

4. Lisää yksityiskohtia, kokeile uusia asioita ja muista mallit!

Yksityiskohtaiset taustat ovat työläitä ja vievät helposti paljon aikaa. Yhden tilaustyön taustaan minulla vierähti helposti noin 3 tuntia. Taustan yksityiskohtien säätämiseen menee alussa aikaa, mutta kun niitä piirtelee tarpeeksi ja keksit itsellesi oikopolkuja, luonnistuu työkin nopeammin. Itse teen esimerkiksi puskat siten, että suttaan sen muodon ensin paperille ja sitten täytän sen värillä. Pohjavärin tummemmilla ja vaaleammilla sävyillä erottelen jotain muotoja ja käyttämällä käyttämällä blur-sivellintä pehmemmän ääriviivoja. Kun haluan tuoda esiin jotain tiettyjä yksityiskohtia tarkemmin, esimerkiksi erillisiä lehtiä, käytän kovempaa sivellintä viivoihin ja töpöttelyyn.

Pehmeän ja kovan siveltimen yhteiskäyttö luo taustan yksityiskohtiin syvyyttä. Tässä alla olevassa kuvassa on lähinnä käytetty syvyyttä kuvaamaan erilaisia värejä ja yksityiskohtien määrää / niiden vähäisyyttä. Mielenkiintoisin piirre tässä taustassa on se, ettei minulla ollut varsinaisesti mitään mallia. Sain tilaajalta vain pienen sumean kuvan ruskan väreillä, jonka sitten muunsin alla olevaan muotoon. Tilaaja oli hyvin tyytyväinen lopputulokseen, ja olen itsekin hyvin ylpeä siitä miten suoriuduin taustan kanssa.

yksityiskohtainen tausta

Tilaustyö jonka tein 2017 -luvun alussa.

 

Taiteiliana et välttämättä edes huomaa, miten suosit tiettyjä siveltimiä toisista. Itseni kohdalla olen huomannut suosivani Fill Circle sivellintä Kritassa, yhdessä Basic Wet ja Basic Wet Soft -siveltimien kanssa. Kritassa on monia muitakin siveltimiä, jotka soveltuvat hyvin erilaisiin tyyleihin. Esimerkiksi Ink Brush 25, joka soveltuu hyvin ääriviivojen piirtämiseen. Tämä avoimen lähdekoodin omaava ohjelma sisältää paljon erilaisia siveltimiä, joita voi hyötykäyttää omien töiden tekemiseen.

Ei muuta kuin rohkeasti härkää sarvista kiinni ja taustoja piirtämään!

Tulet huomaamaan, ettei niiden piirtäminen olekaan niin kamalaa, kuin miltä se alussa tuntuu. Mitä enemmän niitä teet ja mitä enemmän uskaltaudut kokeilemaan uusia asioita, sitä enemmän tulet nauttimaan niiden piirtämisestä. Itse ainakin olen erittäin iloinen, joka kerta kun onnistun viemään työn kunnialla loppuun. Tulee sitä toki välillä mietittyä, että mihin soppaan sitä lusikkansa taas tuli upotettua, mutta kyllä se vain on sen arvoista loppupeleissä.

Jatka mallien käyttöä, yhdistele eri mallikuvia ja luo niistä jotain aivan uutta ja jännittävää!

 

yksityiskohtainen tausta

Tausta tilaustyöstä Kesäkuussa 2017

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *